• Samtosha Tanja Fred Coaching Test

Zelfliefde

Zelfliefde vormt de basis voor veel in ons leven. Het is het fundament om gelukkig te zijn, burn-out te voorkomen, je op hartsniveau te verbinden en anderen lief te hebben. 

We worden allen geboren met onze pure goedheid. Een open geest en hart vol onschuld en veerkracht. Gaandeweg ons leven meten we ons echter een ‘ruimtepak’ aan om ons te beschermen tegen mensen en gebeurtenissen die ons kwetsen. Dit ruimtepak bestaat uit strategieën waarmee we ons onbewust denken te verdedigen. Zoals overtuigingen, spanningen in het lichaam, emoties, dwangmatig denken, allerlei gedragsmatige technieken, druk bezig zijn, voor anderen zorgen, goed bezig proberen te blijven, rijkdom vergaren, alcohol, te veel eten etc.
We hebben het ruimtepak nodig om te kunnen overleven. Het is essentieel om staande te blijven. Maar het kan ons er ook van weerhouden om spontaan, vrolijk en vrij door het leven te gaan. Er vindt vereenzelviging met het ruimtepak plaats met als gevolg dat we onszelf veroordelen. We zijn dan vergeten wie in het ruimtepak zit: ons ruime hart, onze pure goedheid. Hiermee kunnen we weer kennis maken door op liefdevolle wijze zelfliefde te ontwikkelen.

Zelfliefde is het tegenovergestelde van zelfveroordeling. Als je voldoende zelfliefde ontwikkelt reageer je (vaker) op een warme en begripvolle manier naar jezelf wat er ook gebeurt, accepteer je jezelf zoals je nu bent, vindt je makkelijker ontspanning en rust, leef je vaker in volle blijdschap, ben je opmerkzaam en meer in het nu, kan je makkelijker omgaan met je innerlijke criticus en ben je minder kritisch naar jezelf, voel je je vaker dankbaar, ben je beter in staat je energie te managen, je grenzen te bewaken en liefdevol te zijn naar jezelf.

Hoe te leren?

Jouw eigen Zelfliefde ontwikkelen is een proces. Een proces waarbij veiligheid cruciaal is. Veiligheid binnen je omgeving, veiligheid in je relatie, veiligheid bij een coach of therapeut. Het ontwikkelen van zelfliefde is een pad waarbij allerlei verschillende invalshoeken van belang (kunnen) zijn. Het gaat om aspecten als aarden, overgave, het ontwikkelen van opmerkzaamheid, vriendelijkheid voor jezelf, verbondenheid leren ervaren, dankbaarheid en vreugde actief ontwikkelen, zelfacceptatie, zelfvergeving en liefdevolle vriendelijkheid. Je kan dit proces aangaan met jezelf door individuele begeleiding of door deel te nemen aan de online jaartraining. Neem gerust contact op met Tanja als je vragen hebt hierover.

Contactgegevens Samtosha

Lingedijk 153
4191 VD Geldermalsen
KvK 11063982

Tanja de Bont

06 – 284 780 84
tanja@samtosha.nl

Fred Streefkerk

06 – 515 169 24
fred@samtosha.nl